
BAHAN2 NYA:
1 CWN MENTEGA
1 1/2 GULA CASTOR
5 BIJI PUTIH TELUR
2 SUDU ESEN VANILLA
3 CWN TEPUNG GANDUM **
4 SUDU TEH BAKING POWDER **
TANDA ** DI AYAK BERSAMA **
1 1/2 CWN SUSU SEGAR
PEWARNA
1 SUDU TEH WARNA UNGU + PERISA GRAPE
1 SUDU TEH WARNA BIRU + PERISA BLUBERRY
1 SUDU TEH WARNA HIJAU + PERISA PEPPERMINT
1 SUDU TEH WARNA KUNING + PERISA PEACH
1 SUDU TEH WARNA OREN + PERISA LIMAU
1 SUDU TEH WARNA MERAH + PERISA STRAWBERRI
2 SUDU ESEN VANILLA
3 CWN TEPUNG GANDUM **
4 SUDU TEH BAKING POWDER **
TANDA ** DI AYAK BERSAMA **
1 1/2 CWN SUSU SEGAR
PEWARNA
1 SUDU TEH WARNA UNGU + PERISA GRAPE
1 SUDU TEH WARNA BIRU + PERISA BLUBERRY
1 SUDU TEH WARNA HIJAU + PERISA PEPPERMINT
1 SUDU TEH WARNA KUNING + PERISA PEACH
1 SUDU TEH WARNA OREN + PERISA LIMAU
1 SUDU TEH WARNA MERAH + PERISA STRAWBERRI
CARA2 NYA:
1 ~ BUTTER DAN GULA DI PUKUL HINGGA KEMBANG
2 ~ LALU DI MASUKKAN PUTIH TELUR SEDIKIT2
SAMBIL DI PUKUL TERUS HINGGA RATA
3 ~ MASUKKAN KN VANILLA, PUKUL RATA
4 ~ TEPUNG DAN SUSU SEGAR DI MASUKKAN
BERGILIR2 HINGGA HABIS DGN DI AKHIRI DGN SUSU
5 ~ BAGI KN ADUNAN PD 6 MANGKUK DN WARNA SERTA
PERISA KN
6 ~ SETIAP MANGKUK 200GM ~ 250GM ADUNAN
7 ~ PANAS KN OVEN 170 DEGREE 'C' BAKAR SETIAP LAPIS
18 MINIT ATAU HINGGA MASAK
8 ~ GUNA LOYANG 8 INCH DAN DI ALAS KERTAS MINYAK
9 ~ KEK DI SEJUKKAN DAHULU, BARU DI LAYER
BAHAN2 FROSTING :
250 GM CREAM CHEESE
120 GM BUTTER
120 GM GULA ICING DI AYAK DAHULU
KESEMUA BAHAN2 FROSTING DI PUKUL HINGGA
RATA DAN GEBU. KEMUDIAN BOLEH LH DI GUNA UTK
LAYER KEK DAN DI SAPU PADA KEK.....;))
Sumber


No comments:
Post a Comment