Bahan-bahan : 10 org makan
A : Kuah soto
Tulang lembu - 200 - 300 gm
Ayam - 1/2 ekor
Rempah soto - 3 sudu besar atau mengikut kepekatan yang dihendaki.
1 sup bunjut
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
Rempah penumis
Santan 1 cawan
Minyak menumis.
Cara-cara :
Panaskan minyak, tumiskan rempah penumis, sup bunjut, dan bawang + halia yg dimesin.
Selepas naik bau dan kekuningan, masukkan rempah soto + sedikit air.
Masakkan sebentar sebelum masukkan tulang lembu dan ayam, biarkan sekejap, sampai rempah mesra dengan ayam.
Masukkan air untuk dijadikan kuah.
Masak sehingga daging lembu lembut - dekat 2 jam.
Sementara tu, ayam yg telah cukup masak, diangkat dan dimasukkan santan ke dalam kuah soto dan dibiarkan renih lagi.
B : Bergedil
Bahan-bahan :
300 gm daging cincang / ayam cincang
3 - 4 biji kentang direbus dan dilecek
1 biji bawang besar potong dadu
1 sudu rempah kari daging
2 sudu daun sup/bawang hiris halus
1 sudu tepung jagung1 biji telur
Minyak utk menggoreng
garam
Cara membuat :
Campurkan semua bahan kecuali telur dan digaul sebati.
Dibentukkan bulat leper.
Panaskan minyak, celup bergedil dalam telur sebelum digoreng.
Goreng kekuningan.
C : Sambal Kicap
15 biji cili padi
1 biji bawang putih
1 sudu cuka
kicap manis
Cara Membuat :
Cili padi + bawang putih di rebus dalam kuah soto 5 minit.
Angkat semuanya semula dan dicampur bahan2 lain dan sedikit kuah soto dan dimesin.
Sesuaikan rasa.
D : Aksesori lain
2-3 biji nasi impit dipotong dadu
200gm Taugeh - dicelur
bawang goreng
Daun sup dan bawang
Soon digoreng dengan minyak panas.
Ayam yang dicarik halus.



No comments:
Post a Comment