Pages

22 April 2013

Tiramitsu Cake Simple


Bahan-bahan ( 10-20 org )

- 15 biji kuning telur 
- 7 1/2 ts gula pasir 
- 1 kotak besr whiping cream 
- 7 1/2 ts gula pasir 
- 15 ts bancuhan nescafe 
- beberapa keping biskut lady finger/ biskut marie

Cara-cara :

1- pkul gula dan kuning telur dalam satu bekas hingga kembang dan putih. 
2- dalam bekas yang berasingan pkul pula whiping cream dan gula sehingga kembang dan gebu..(adunan yang dah kembang tidak akn tumpah apabila mangkuk diterbalik kn) 
3- apabila kdua2 adunan sudah kembang, cmpurkn kedua2 nya sekali dan gaul hingga sekata. 
4- ambil bancuhan nescafe td, celupkn lady finger/ biskut marie ke dalam nefcafe td 
5- kemudian susun kn biskut td ke dalam loyang( law nk buat dlm bekas yg potion kcil pon boleh, ikot kreativiti korang la ea) 
6- siap saja susun biskut utk layer prtame, tuang kn adunan yg dicmpurkan tdhingga mnutupi biskut dan ratakn( jgn isi smpai pnuh acuan sbb kte nk uat layer) 
7- kmudian uat step 5&6 smula, ulang shingga pnuh acuan... 
8- bila da siap bleh la dsimpan dlm freeze selama 1-2 jam... 

lepas tu taraa..... bleh la dimakan.... 
~kalau korang nk tiramitsu korang set, bleh la tambah gelatin

No comments:

Post a Comment